Cycling Media neemt retail bij de hand op social media

GRONINGEN – In de dagelijkse praktijk is het actueel bijhouden van social media-accounts bij veel fietsretailers het spreekwoordelijke ondergeschoven kindje. Het wordt er vaak even door iemand bij gedaan. NieuwsFiets.nu besprak dit met Wouter Nieboer van Cycling Media, die tijdens de B2B PRAKTIJKDAG in de Brabanthallen één van de gastsprekers was.

Wouter Nieboer werkte in een fietsenzaak toen de social media steeds meer opkwamen. Hij volgde die ontwikkelingen op de voet en ging voor de winkel, waar hij toen werkzaam was, een Instagram-account beheren. Nadat hij bij die winkel vertrokken was, is Nieboer wel de social media blijven doen en later kwamen er nog meer zaken bij. Om de business goed te organiseren schreef de jonge ondernemer zich in 2017 met Cycling Media in bij de Kamer van Koophandel en groeide zijn klantenkring. In 2022 zei hij zijn vaste baan op en concentreert zich nu volledig op zijn eigen onderneming.

“In het begin deed ik alles met een smartphone en publiceerde dat op social media, maar tegenwoordig is het allemaal veel professioneler en werk ik met een hoogwaardige camera, de juiste systeemlenzen, microfoons en heb ik zelfs ook een drone. Ik heb ook een videocursus gevolgd, want bij fotografie alleen houdt het niet op. Videografie is er ook bij gekomen, zeker nu met TikTok, Instagram Reels en ook wel Facebook,” licht Nieboer toe. “Zo ben ik blijven innoveren en lezen wat er allemaal aan vernieuwing op social media speelt. Ik ga ook naar de klanten toe en maak daar de foto’s en de video’s. Wat het beste werkt voor alle bedrijven is herkenbaarheid. Dat kan een winkelpand zijn tot een simpele deurmat tot een bekend gezicht uit de winkel. Daarmee creëer je een heel eigen stijl en veel meer bereik, veel meer dan algemene stockfoto die marketingbedrijven vaak gebruiken.”

Het gaat Cycling Media erom dat de klant aan jou denkt

Nieboer volgt de markt op de voet en kijkt daarbij ook wat andere bedrijven doen op social media. “Sommige spelen daar goed op in omdat ze weten dat het werkt,” aldus Nieboer. Hij zegt dat het belangrijk is om hoogwaardige content te leveren en ziet dat veel andere bedrijven dat ook steeds meer doen. Dat is volgens hem van groot belang omdat je daarmee wel het verschil maakt. “Bij bedrijven die dat doen en bedrijven die vrijwel niks doen, zie je een groot contrast, ook in bereik en aantal likes,” laat Nieboer weten.

“Het belangrijkste van een goede aanwezigheid op social media is dat je dan altijd in beeld bent bij je potentiële klanten. Het gaat erom dat de klant aan jou denkt. Het kan goed zijn dat klanten jou al drie jaar volgen, maar misschien nog nooit iets gekocht hebben. Op het moment dat zij wel iets willen gaan kopen, zullen ze sneller naar die dealer gaan. Ik doe niet alleen social media, maar ook nieuwsbrieven. En je ziet dat dit ook werkt. Als je bijvoorbeeld een aanbieding van fietshelmen doet, zul je zien dat je er daar ook meer van verkoopt. Dat kan ook met fietsen. Ik heb wel eens een fietsenzaak gehad, die heel veel dure fietsen verkocht en dat steeds deelde. Mensen zagen dat en daardoor bleef die omloopsnelheid ook op niveau. En als je heel veel variatie hebt, kan je zo steeds weer laten zien wat je allemaal nog meer verkoopt. Dat doe je dan aan de hand van een contentstrategie, die ik van tevoren maak.”

“Je kan wel iedere dag iets posten, maar dan kan het ook irritant worden
Vanuit Cycling Media werkt Nieboer met een programma, waarmee hij berichten klaarmaakt voor ondernemers, die dit vervolgens onverkort kunnen delen, maar desgewenst ook nog kunnen aanpassen. Ondernemers mogen ook zelf beeldmateriaal aanleveren. Zodra Nieboer iets klaargezet heeft komt er een melding in de app, die de ondernemer erop attendeert dat er een nieuw bericht klaar staat dat gedeeld kan worden. Daarbij kan hij kiezen op welke account die gedeeld kunnen worden. Bij de grote abonnementen komt Nieboer van tijd tot tijd langs om nieuwe foto’s en video’s te maken van dingen die in de winkel gebeuren. Daar kan hij dan ook de berichten bij maken. “Dit loopt vaak wel uit op maatwerk. Ik ben nu bezig met een klant die repareert op locatie. Die wil heel wat anders dan iemand die een grote winkel heeft,” zegt Nieboer, die vervolgens aangeeft dat het van groot belang is dat je goed doceert. Je kan wel iedere dag iets posten, maar dan kan het ook irritant worden. Daar moet je voor waken.

“Je moet altijd even onderzoeken hoe jouw volgers erop reageren, bijvoorbeeld een maand of drie. Het kan best zijn dat als je elke dag iets plaatst, volgers helemaal gek van je worden,” vervolgt Nieboer. “Ze hoeven niet iedere dag iets van je te zien. Het kan zijn dat als je er meer tijd tussen laat, mensen het veel leuker gaan vinden om iets van je te lezen. Of misschien zelfs wachten op de nieuwe content.”

Variatie is volgens Nieboer een sleutelwoord op social media. “Dure fietsen, e-bikes, kleding, helmen en zonnebrillen kunnen elkaar afwisselen. Als er zondag een toertocht is, dan plaats je de woensdag ervoor iets over voeding, die je tijdens die toertocht kan gebruiken. Dan is die productgroep ook weer even in beeld,” adviseert Nieboer. “En sinds een jaar is het ook belangrijk dat je Reels plaatst. Dat zijn die verticale video’s. Het algoritme van Facebook en Instagram is erop gericht om de concurrentie aan te gaan met TikTok, dat gigantisch aan het groeien is. Als je een Reel van een bepaald product plaatst, dan zal het bereik veel groter zijn dan dat je daar een foto van plaatst. Ze vergroten dat bereik om er maar voor te zorgen dat je meer video’s gaan plaatsen.”

Naast de aanwezigheid op Facebook en Instagram wordt het misschien ook relevant om dan ook een account op TikTok aan te meten. “Dat is zeker het geval, je maakt die video immers toch al. Dan kan je net zo goed ook op TikTok plaatsen. Je merkt dat steeds meer mensen naar TikTok gaan. Een halfjaar geleden was dat commercieel nog niet zo interessant, maar nu wel. Alleen moet je de boodschap dan weer niet te commercieel brengen. Ik had laatst een filmpje gedeeld over een Specialized Epic, waarbij ze het BRAIN-systeem van de vering helemaal achterin geplaatst hebben. Dat stond op de video en iemand plaatst daarop een vraag wat dat is. Het mooiste is dan om dit in een aparte video weer uit te leggen. Daarmee maak je jouw kanaal heel erg interactief en dat doet het altijd heel goed. TikTok is daarvoor heel goed in te zetten.”

“Je kunt in een dorp goed vindbaar zijn, maar dat moet ook op social media
Cycling Media richt zich hoofdzakelijk op, de naam zegt het al, dealers en merken in de fietsindustrie. Zo doet Nieboer veel voor bijvoorbeeld Egberts Fietsen in Borger en Egberts Premium Store in Groningen. “Het voordeel van je kennis van de fietsbranche is dat je precies weet waarop je wel moet focussen en waarop niet. Ik vind de fiets zelf al heel erg interessant en ik zit al twaalf jaar in deze markt. Daardoor heb ik ook vrij veel meegemaakt en weet ik wel hoe die markt nu werkt,” licht Nieboer toe. “Zo weet ik ook dat heel veel fietsenzaken echt wel een beetje hulp kunnen gebruiken. Ik heb een fietsmerk als klant gehad en als ik daarvan dealers op Facebook ging zoeken, kon ik ze soms niet eens vinden. Bijvoorbeeld omdat ze daar een andere naam hebben. Je kunt in een dorp heel goed vindbaar zijn, omdat iedereen je daar kent, maar daarnaast is het van belang om op social media ook goed vindbaar te zijn. Ik zou daar graag bij helpen, vooral ook omdat ik weet dat ondernemers vaak best wel willen, maar niet weten hoe ze het moeten doen.”